Ut av komfortsona, og en kamel spist!

Ut av komfortsona, og en kamel spist!

Mens jeg for andre gang tråkket det jeg kunne på min nye alt for fancy racersykkel med tilhørende alt (les: ALT) for tynne hjul tok jeg meg i å reflektere rundt dette med endringsvilje og endringsevne. Jeg satt altså der, nesten fornøyd og faktisk, på en type sykkel jeg over lang tid har sagt at jeg absolutt aldri kom til å sette meg på. Racersykler er spinkle, de har bukkestyre, gira er annerledes, skofestet til pedalen er ulikt, det går for fort, og for ikke snakke om disse tynne hjulene (hvor mye tåler egentlig de tynne sakene….?!?). Jeg har altså tatt meg en tur ut av komfortsona, og jeg kjenner at jeg liker det!

Arbeidslivet i kontinuerlig endring
Arbeidslivet har vært, er, og vil nok i uoverskuelig fremtid være i endring. Og for å finne vår plass i dette må vi være tilpasningsdyktige, altså både ha endringsevne og endringsvilje. For noen få er dette en smal sak, men vi kjenner nok alle at endring er noe som utfordrer i varierende grad.

Hvem vil ha endring

Trene endringsevne og endringsvilje?
Hvordan vi opplever endring vil naturlig nok avhenge av hvor omfattende endringen er, men for de aller fleste av oss vil endring handle om å gå ut av komfortsona. Vi kan frivillig gå ut av komfortsona eller vi kan bli tvunget ut av den. Vi opplever endringer både på jobb og i privatlivet, og vi kan i tillegg mestre disse arenaene forskjellig. Men finnes det fellesnevnere i god håndtering av endring og kan dette trenes opp?

Jeg tror det! Og det begynner med vilje! For meg begynte dette for noen år siden. Jeg bestemte meg for at jeg skulle lære meg noe nytt hvert år. Altså gjøre noe nytt som tar meg ut av komfortsona, og dermed utfordrer mine sannheter om hvordan min verden ser ut og hvilke rammer den har. Utfordringene så langt har vært å sykle Birkebeinerrittet (artig med kollegaer som mente jeg kunne få til noe jeg selv ikke trodde på i starten), ble kaptein på Skipet (min GH14) etter å ha tatt båtførerprøven med en gjeng 16 åringer (jeg har nemlig aldri kunnet kjøre båt, og kunne ikke en regel), blitt helfrelst kajakkpadler (tok våttkort først og kjøpte kajakk tvert), laget et familieprosjekt på at vi sammen skulle lære oss snowboard (alle kjører nå snowboard), og nå helt til slutt sykkel med tynne hjul (to be continued…).

Endringskompetanse
Det er god variasjon i disse tingene, og faktisk veldig enkelt å få til! Fordi jeg ville det! Jeg må da kjenne på motstand, kjenne på utrygghet og ikke minst kjenne på mestring ved gjennomføring og måloppnåelse. Og videre reflektere rundt hva dette gjør med meg. Jeg tenker at jeg med hver eneste nye ting jeg begir meg ut på utvider min endringskompetanse og dermed gang for gang setter meg i bedre stand til å håndtere endring!

Så ser du meg på landeveien på sykkelen med tynne hjul, vit at jeg er utenfor komfortsona og vit at jeg har spist en kamel, og hei gjerne på meg 🙂

Veeeeldig tynne hjul!!

 

SER ihvertfall proff ut(!)

Kine Aasheim
kine@dinhr.no