Tips til online intervju

Tips til online intervju

I dinHR fortsettes rekrutteringsprosessene som før, men nå utelukkende som online prosesser. Både arbeidsgiver og kandidat ønsker jo å fremstå på sitt beste i en intervjusituasjon, og siden online intervju er nytt for mange, byr vi på noen tips til god forberedelse av nettopp et godt online intervju for begge «sider». Teksten nedenfor har vi med god erfaring også brukt ved utsendelse av invitasjon til online intervju. Den vil naturlig nok variere noe avhengig tilnærming og hvilket verktøy som brukes. Vi har brukt Teams, Whereby og Zoom i våre intervjuer.

 

Device

Du kan logge på via PC/Mac, pad/nettbrett og telefon, men vurder hvordan intervjuer ser deg og hvordan du ser intervjuer. En telefons skjerm og kamera kan bli i minste laget, så PC/MAC eller et godt plassert nettbrett vil fungere best. Husk at den du snakker med skal danne seg et så totalt inntrykk av deg som mulig, så få et så dekkende bilde som mulig uten at du kommer for langt bort. Test plassering. Se til at kameraet er noe under øyehøyde, og bruk gjerne noen bøker til å bygge oppunder en laptop om nødvendig.

 

Lyd og video

Test lyd- og videoinnstillinger. Et headset vil gi både best hørsel og best stemme, men bruk et lite headset/øreplugger hvis mulig. Bruker du bluetooth headset er det ekstra viktig å sjekke at disse er koblet sammen med device’n du har intervjuet på.

 

Plassering

Sett deg i et rom hvor du kan sitte så uforstyrret som mulig (vi vet det kan være utfordrende i disse dager, men tenk kreativt om du må; bilen, garasjen… etc). Tenk igjennom bakgrunnen din – minst mulig «støy» i din bakgrunn gir det best bildet for mottaker. Husk nok lys. Se inn i kameraet, ikke deg selv (selv om det er fristende). Sitter du på en bevegelig kontorstol – unngå å svinge på den, for bevegelsen forsterkes i bildet.

 

Dekning

Det er ikke alle steder som har like god dekning, så sjekk at det er nok dekning der du har valgt å sette deg. Møte med video krever mer av nettet ditt enn når det kun brukes lyd. Det kan også være lurt å tilse at ikke mange andre bruker streamingtjenster etc på det samme nettet akkurat når du skal i intervju. Kanskje fungerer oppkobling av PC via telefonens 4G nett til og med bedre?

 

Stemmebruk

Prat høyt nok så alle hører, men avstemt nok til at du ikke roper. Er du en «rask» prater er det viktig å sette ned farten. Har du en dialekt du vet andre kan ha vanskeligheter med å forstå likeså. Legg også inn pauser, sånn at også andre kommer til – med sine spørsmål.

 

Klær

Kle deg som om du ville vært på et fysisk intervju.

 

Om du ikke er godt kjent med online møteverktøy generelt, test gjerne med noen du kjenner med å koble sammen og vurder dekning, lyd og bilde.

 

Selve intervjuet:

  1. Ta med en kopp kaffe/te og gjerne litt vann til din plass
  2. Logg på via linken  «www.dittmøtesystem.no» 5 min før møtestart. Når du logger på vil du komme rett til venterommet, og du blir «lukket inn» når møtet starter
  3. Sjekk at mikrofon og kamera virker mens du venter (innstillinger kan faktisk ha endret seg siden du testet sist)
  4. Vi «åpner» møterommet på møtetidspunktet
  5. Vips så er vi i gang! Velkommen til intervju!

Vi gleder oss til å treffe deg!

 

PS! Et online intervju er annerledes for de fleste, og det går helt fint om ikke alt går knirkefritt med teknikken! 🙂

Skal du holde et online intervju eller delta i et? Lykke til!

 

Trenger du bistand til å rekruttere ny medarbeider? Les mer her om hvordan dinHR kan bistå både med hele prosessen og deler av prosessen.

Kine Aasheim
kine@dinhr.no